Onlangs maakte ik tijdens een geloofsgesprek (een soort catechese voor volwassenen) kennis met enkele bijzondere versies van het Onze Vader. Dit zette mij aan het denken. Hoe zou het gebed van de Heer eruit zien als ik het in mijn eigen woorden zou moeten vertellen?

Helemaal van jezelf zijn die woorden natuurlijk nooit, maar hoe druk je het beste uit wat de beroemde woorden van Jezus voor jou betekenen? Zou Jezus bedoeld hebben dat we dit gebed alleen maar letterlijk mogen herhalen? Dan loop je ook vast, want er vindt altijd wel een vertaling plaats, al is het maar door de bijbelvertaling die we gebruiken, en anders wel in je hoofd. Nee, ik denk dat Jezus ook wilde dat wij het gebed zouden verkennen en toepassen op onze situatie. Hieronder lees je mijn poging van dit moment.

Ik heb wel geprobeerd mijzelf wat beperkingen op te leggen. Het kan namelijk ook niet de bedoeling zijn om er een heel levensverhaal in op te nemen, of alles theologisch helemaal te verklaren, of volledig te zijn door alle mogelijke connotaties op te sommen. Dat doen we ook niet als we de geloofsbelijdenis uitspreken. Wat trouwens opvalt, is dat zo’n Onze Vader in je eigen woorden, vanzelf een beetje het karakter kan krijgen van een geloofsbelijdenis. Ik vond het een zeer verrijkende en zelfs wel ontroerende oefening.

Onze Vader

Onze vader, bron van zijn, boven woord en beeld,

Laat ons spreken over U eerbiedig en persoonlijk zijn,

Laat geen gezag uw doel met ons doorkruisen.

Help ons Uw wil, het goede en volmaakte, in te zien.

Laat het door Uw Geest binnen in ons denken en doen.

Geef ons en iedereen voedsel voor lichaam en geest.

Vergeef waarin wij falen, zoals wij leren afzien van vergelding.

Bescherm ons tegen onszelf en tegen het kwaad van buitenaf.

Want Uw rijk is het enige met toekomst,
Uw vrede is de enige kracht,
Uw wezen meer dan volmaakt.
Zoals het altijd was en altijd blijven zal.

Amen

 

Verantwoording

Geïnspireerd door en dank verschuldigd aan: